Što mediji pišu o nama

www.spin-mont.baHrvatski generatori za svjetske hidroelektrane

Hidroelektrana Mostarsko blato otvorena sredinom svibnja posljednji je primjer uspješnoga hrvatskog proizvoda konkurentnog na svjetskom tržištu. U projekt izgradnje hidroelektrane Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne uložila je 70 milijuna eura, a partner u projektu bio im je konzorcij Mostar na čelu sa Končar-Inženjeringom za energetiku i transport (KET), te tvrtka Energocontrol iz Zagreba. Kako nam je rekao Stjepan Čerkez, direktor poslovne jedinice Izvori električne energije u KET-u, vrijednost ugovora između investitora i konzorcija iznosi 25 milijuna eura od čega je Končarov dio oko 19 milijuna eura.

- Hidroelektrana Mostarsko blato proizvodit će 170 GWh energije što je 10 posto ukupne godišnje proizvodnje Elektroprivrede HZ HB. - Isporučili smo im opremu za hidroelektranu po sistemu ključ u ruke, koju je proizvelo šest društava iz grupe Končar, rekao je Čerkez. Konstruktorica generatora Petra Jagunić objasnila je kako je riječ o dva vertikalna agregata snage 35,3 MVA, dva blok-transformatora snage 35,3 MVA, postrojenjima vlastite potrošnje, upravljanja i zaštite, visokonaponskog rasklopnog postrojenja za vanjsku montažu te ostaloj opremi.

Ovo je inače druga elektrana koju je Končar opremio u BiH nakon elektrane Peć - Mlini prije nekoliko godina. Na projektu Mostarsko blato Končarovi partneri bili su Litostroj iz Ljubljane i Siemens, a na montaži je sudjelovala i tvrtka Spin iz Posušja. Marko Barbarić, pomoćnik voditelja gradilišta u Mostaru, rekao nam je kako Končar u svim svojim projektima koristi lokalne tvrtke zbog čega su dobro prihvaćeni kao poslodavci. - Tako smo u BiH ponovno angažirali tvrtku Spin iz Posušja koja se pokazala pouzdanom i kvalitetnom¸, a odlično surađujemo i s nekoliko lokalnih tvrtki u Indiji - kaže Barbarić. Končarova postrojenja prepoznata su i na drugim svjetskim tržištima tako da je upravo isporučena kompletna oprema za dvije hidroelektrane u Indiji vrijedna 35 milijuna eura, a KET je prisutan i na tržištima Kostarike, Islanda, Albanije, SAD-a, Kanade, Slovenije, Makedonije, itd.. Kao zanimljivost, ali i malu kritiku Čerkez ističe činjenicu da je BiH u posljednjih šest godina napravila već dvije hidroelektrane, a Hrvatska niti jednu. - Hidroelektrana Lešće trebala bi biti konačno završena i puštena u pogon u idućih nekoliko mjeseci. Na tom je projektu Končar također na čelu konzorcija, a posao je vrijedan 450 milijuna kuna, kaže Čerkez i dodaje kako su na žalost svi ostali projekti povezani s HEP-om za sada na čekanju. 

(Preuzeto iz službenog glasila tvrtke Končar)


 

www.spin-mont.ba

 

EPHZHB počela projekat revitalizacije HE Rama vrijedan 39 miliona EUR

U okviru projekta revitalizacije HE Rama početkom rujna započeli su radovi na rekonstrukciji agregata 1 te zamjeni blok transformatora 1.

Planirana je zamjena: statora generatora, zamjena uzbudnoga sklopa generatora, zamjena nosećeg ležaja agregata te zamjena pratećih sklopova generatora.

Na rotoru će se izvršiti demontaža i preizoliranje polova rotora, zamjena ventilatorskih sklopova, te zamjena ili dorada još nekih dijelova. Na turbini se mijenja: turbinski ležaj, servomotori sprovodnog aparata, brtveni sklop sa sustavom hlađenja uz još neke sitnije dijelove. Ostali se dijelovi turbine demontiraju, a nakon kontrole i obrade u hidroelektrani ili tvornici, ponovno ugrađuju. Planirana je ugradnja i novoga zajedničkog on-line monitoring agregata i blok transformatora. Stari blok transformator bit će zamijenjen novim i izvršit će se izrada nove uljne jame.

Uz nazočnost izvršnoga direktora za Proizvodnju električne energije Roberta Križana, izvršen je najsloženiji dio posla pri velikim remontima, vađenje rotora generatora teškog 220 tona. Vađenje (spuštanje) izvršeno je uz najveće moguće mjere pripreme, te dobru koordinaciju svih sudionika koristeći specijalne naprave.

Voditelja projekta za poslove rekonstrukcije HE Rama Ivana Brizar potvrdio je da svi poslovi na rekonstrukciji agregata 1 i zamjeni blok transformatora 1 u HE Rama idu prema predviđenom planu. Radovi na agregatu br.1. trebaju biti završeni u drugom kvartalu sljedeće godine (travanj/lipanj 2013.) kada se očekuje puštanje agregata br.1. u probni pogon, nakon čega će početi rekonstrukcija agregata br.2.

Ukupna investicija revitalizacije HE Rama iznosi 39 miliona eura od čega se najveći dio odnosi na kredit i grant sredstava KfW-a, a ostalo na vlastita sredstva EPHZHB i sredstva iz proračuna FBiH.

Sukladno ugovorima radove na agregatu 1 izvodi konzorcij Končar-KET Zagreb & Litostroj Power Ltd Ljubljana sa svojim podizvođačima: "SPIN" d.o.o. Posušje i "Brinell" d.o.o. Sinj, dok radove na zamjeni blok transformatora izvodi tvrtka Končar energetski transformatori d.o.o. Zagreb, sa svojim podizvođačima: "HELB" d.o.o. Dugo Selo i "Nevistić Commerce" d.o.o. Tomislavgrad.

JP "Elektroprivreda HZ Herceg Bosne" d.d. Mostar s ciljem održavanja visoke pogonske spremnosti i kvalitetne opskrbe svojih kupaca kontinuirano ulaže u održavanje svih svojih postojećih proizvodnih objekata kao i u razvoj i izgradnju novih elektrana. 

(Preuzeto sa: http://ba.ekapija.com/news/635035/ephzhb-pocela-projekat-revitalizacije-...)